Resweratrol - i metamfetamina nie ma szans
20 listopada 2013, 12:13Resweratrol może blokować oddziaływania wysoce uzależniającego narkotyku - metamfetaminy.
Naśladuje wpływ ruchu i chroni przed cukrzycą
14 maja 2014, 10:42Naukowcy odkryli naturalną cząsteczkę, pochodną kwasów omega-3, którą można wykorzystać w leczeniu insulinooporności i cukrzycy typu 2. Naśladuje ona wpływ ćwiczeń fizycznych na regulację poziomu cukru we krwi.
Zamiast plastrów nikotynowych kwasy omega-3
7 listopada 2014, 11:17Zażywanie suplementów z kwasami omega-3 zmniejsza ochotę na nikotynę, a także liczbę wypalanych dziennie papierosów.
Węglowe nanowłókna z powietrza
21 sierpnia 2015, 12:55Chemicy z George Washington University (GWU) opracowali technologię, która zamienia atmosferyczny dwutlenek węgla w użyteczny materiał. Być może w przyszłości węglowe nanowłókna będziemy pozyskiwać z powietrza, a technika ta będzie jednym z elementów zapobiegania globalnemu ociepleniu
MOZART do obrazowania
21 marca 2016, 12:17Zespół z Uniwersytetu Stanforda opracował nową technikę obrazowania w 3D żywych, a nie zakonserwowanych komórek i tkanek podskórnych. Amerykanie mają nadzieję, że uda się ją wykorzystać np. do monitorowania wyników leczenia nowotworów, czy zrozumienia, jak pojedyncze komórki odłączają się od guzów i przemieszczają do nowych lokalizacji.
Kakao dobrze wpływa na zdrowie sercowo-naczyniowe
17 października 2016, 10:47Flawanole z kakao korzystnie wpływają na wiele biomarkerów zdrowia sercowo-naczyniowego.
Oliwa extra virgin chroni mózg przed alzheimerem
23 czerwca 2017, 11:26Dieta śródziemnomorska wiąże się z wieloma korzyściami zdrowotnymi, w tym z mniejszą częstością występowania demencji. Podczas ostatnich badań naukowcy ze Szkoły Medycznej Lewisa Katza Temple University zidentyfikowali jej składnik, który chroni przed spadkiem funkcji poznawczych - oliwę extra virgin.
Wyhodowali posiłek zauropoda i stwierdzili, że miał większą wartość odżywczą, niż sądzono
16 lipca 2018, 14:55Naukowcy zmierzyli wartość odżywczą diety roślinożernych dinozaurów, hodując ich pokarm w warunkach atmosferycznych zbliżonych do tych sprzed 150 mln lat.
Metabolit wytwarzany przez bakterie uszczelnia barierę jelitową
22 stycznia 2019, 05:03Urolityna A (UroA), metabolit wytwarzany przez bakterie jelitowe z polifenoli granatów i jagód, może niwelować objawy i zapobiegać nieswoistym zapaleniom jelit (ang. inflammatory bowel disease, IBD), np. chorobie Leśniowskiego-Crohna.